Muszle zapiekane mięsem mielonym

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Muszle faszerowane mięsem mielonym w pysznym sosie pomidorowym smakują znakomicie

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 20 muszli makaronowych
    50 dag mięsa mielonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    łyżka przyprawy do kurczaka
    kulka mozzarelli

    Sos pomidorowy:
    1 puszka (400 g) krojonych pomidorów bez skórek
    1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól i pieprz,
    łyżeczka cukru
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Muszle zapiekane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i razem z mięsem mielonym podsmażamy na patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju. Muszle muszą być al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Do miski wlewamy rozdrobnione widelcem pomidory z puszki,dodajemy przecier pomidory, cukier. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Powstały sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy nadziane muszle, posypujemy pokrojoną w plastry mozzarellą, Muszle wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować