MUS CZEKOLADOWY Z SOLONYM KARMELEM

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Mus czekoladowy z dodatkiem solonego karmelu jest najlepszym musem czekoladowym jaki w życiu jadłam!

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 3  porcje )

    * mleczna czekolada - 180 g

    * cukier - 70 g

    * masło min. 82% - 50 g

    * śmietana 36% słodka - 200 ml

    * jajko - 4 szt

    * sól

Mus czekoladowy z solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Rozsypujemy cukier na patelni, dodajemy łyżkę wody, grzejemy aż zacznie się topić i będzie złoty ( nie mieszamy, tylko potrząsamy patelnią ).

    Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy, wlewamy kremówkę  i znów podgrzewając mieszamy, aż zrobi się kremowy karmel.

    Solimy. Dodajemy posiekaną czekoladę, rozpuszczamy. Studzimy, aż masa będzie letnia.

    Dodajemy żółtka, mieszamy.

    Dodajemy ubite na sztywno białka - delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

    Przekładamy do naczynek, chłodzimy lub zajadamy od razu.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy