Murzynek z całymi gruszkami

0 (0 ocen)

Wspaniały, kakaowy smak z dodatkiem wilgotnych gruszek. Gruszki przed pieczeniem można oprószyć cynamonem. Ciasto świetnie się kroi i całościowe owoce nie stanowią tu żadnego problemu.

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (8g) użyłam domowego
    2 szklanki mąki
    2-4 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    250 g roztopionej margaryny
    pół szklanki mleka
    listki mięty z jednego pęczka
    7-9 twardszych gruszek
    cukier puder do posypania lub gorzka polewa do polania

Murzynek z całymi gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Murzynek z całymi gruszkami 1. Cukier, cukier waniliowy, kakao, mleko i margarynę rozpuścić w rondelku, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać ubite jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dokładnie wymieszać.
  • Murzynek z całymi gruszkami 2. Ciasto wylać do tortownicy 26cm a na wierzch ułożyć gruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 40-50 min. Piec do tzw, suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od piekarnika.

Komentarze

Podobne przepisy