Muffiny marchewkowe z cukinią i bananem

0 (0 ocen)

Na deser lub drugie śniadanie do szkoły lub pracy

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    1/2 szklanki cukru trzcinowego albo ksylitolu
    1/2 łyżeczki soli morskiej
    szczypta gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki mleka może być sojowe
    1/2 szklanki rodzynek
    1 szklanka płatków owsianych
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 banan
    1 jajko
    1 marchewka po starciu powinna być 1 szklanka
    1/2 cukinii po starciu powinna być 1 szklanka
    pestki dyni do posypania

Muffiny marchewkowe z cukinią i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki,proszek do pieczenia,sodę,sól,cukier,rodzynki,płatki owsiane i rodzynki dodaj do miseczki i wymieszaj.
    Do osobnej miseczki dodaj marchewkę,cukinię,jajko,mleko i olej. Banana obierz i rozgnieć widelcem,dodaj do mokrych składników i przemieszaj.
    Suche składniki przełóż do mokrych i dokładnie połącz.
    Ciasto nałóż do papilotek i posyp pestkami dyni
    Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C. przez ok. 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy