Muffinki czekoladowe z dodatkiem buraka

0 (0 ocen)

Bardzo czekoladowe muffinki z dodatkiem pure z buraka. Piekłam na walentynki.

Składniki:


  • 250g ugotowanego na parze lub upieczonego buraka
    3 średniej wielkości jajka
    200 ml maślanki naturalnej
    180g mąki pszennej
    40g kakao gorzkiego
    150g cukru trzcinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50-80 g gorzkiej czekolady dobrej jakości

Muffinki czekoladowe z dodatkiem buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraka obrać i zmiksować na puree. Dodać jajka, maślankę i dokładnie
    wymieszać. W misce zmieszać mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia.
    Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników.
    Dodać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę. Lekko wymieszać. Ciastem
    napełnić papilotki do 3/4 wysokości . Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Ostudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy