Bardzo czekoladowe muffinki z dodatkiem pure z buraka. Piekłam na walentynki.
Składniki:
250g ugotowanego na parze lub upieczonego buraka
3 średniej wielkości jajka
200 ml maślanki naturalnej
180g mąki pszennej
40g kakao gorzkiego
150g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50-80 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
Muffinki czekoladowe z dodatkiem buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraka obrać i zmiksować na puree. Dodać jajka, maślankę i dokładnie
wymieszać. W misce zmieszać mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia.
Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników.
Dodać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę. Lekko wymieszać. Ciastem
napełnić papilotki do 3/4 wysokości . Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Ostudzić na kratce.
Komentarze