PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Morelowe powidła z nuta lawendyhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/27/morelowe-powidla-z-nuta-lawendy.jpeg30243809http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/morelowe-powidla-z-nuta-lawendy
1 kg morele
700 g cukru
1 łyżka kwiatów lawendy
sok z jednej cytryny
100 ml konjaku lub whisky
Sposób przygotowania przepisu:
Morelowe powidła z nuta lawendy
1.
1. Morele umyć, rozkroić na pół, wyjąć pestki. Ułożyć do szerokiego garnka, przesypując cukrem i lawendą. Wlać alkohol i sok z cytryny. Odstawić na całą noc.
2.
2. Garnek z morelami wstawić na ogień, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 20-25 min., czas od czasu mieszając, aż zgęstnieje. Od razu gorące rozłożyć w czyste, wyparzone słoiczki, szczelnie zakręcić pokrywkami. Przewrócić do góry dnem, zostawić do ostygnięcia. Z tej porcji wychodzi 6 słoiczków ( 200 ml )
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze