Morelowe powidła z nuta lawendy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 6 osób

Miłe wspomnienie lata. Dużo witamin w małym słoiczku.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg morele
    700 g cukru
    1 łyżka kwiatów lawendy
    sok z jednej cytryny
    100 ml konjaku lub whisky

Morelowe powidła z nuta lawendy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Morele umyć, rozkroić na pół, wyjąć pestki. Ułożyć do szerokiego garnka, przesypując cukrem i lawendą. Wlać alkohol i sok z cytryny. Odstawić na całą noc.
  • 2. 2. Garnek z morelami wstawić na ogień, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 20-25 min., czas od czasu mieszając, aż zgęstnieje. Od razu gorące rozłożyć w czyste, wyparzone słoiczki, szczelnie zakręcić pokrywkami. Przewrócić do góry dnem, zostawić do ostygnięcia. Z tej porcji wychodzi 6 słoiczków ( 200 ml )

Komentarze

Podobne przepisy