Moczone ciasteczka drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Są megaaa kruche. Wbrew oczekiwaniom ciastek wcale nie czuć drożdżami. Te ciasteczka zawsze robią furorę! Nie znam osoby, której by nie smakowały.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500 g margaryny/masła
    - 500 g mąki
    - 2 jajka
    - 1 żółtko
    - 1 łyżka cukru
    - 40 g drożdży

    Dodatkowo:
    - mąka do podsypania ciasta
    - cukier puder do obsypania ciasteczek

Moczone ciasteczka drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Mąkę przesiać i dodać do niej rozpuszczone drożdże, margarynę/masło, jajka i żółtko. Zagnieść ciasto. Włożyć je do płóciennej ściereczki, dobrze zawiązać i włożyć do naczynia z zimną wodą na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
  • 2. Wyciągnąć je z wody i podsypać odrobiną mąki (tak aby się nie kleiło). Ciasto rozwałkować niezbyt cienko (około 0,5 cm), w razie potrzeby podsypać mąką, żeby nie przyklejało się do blatu. Wycinać ciasteczka, najlepiej użyć do tego malutkich foremek. Ułożyć je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 3. Piec w 160°C z termoobiegiem na złoty kolor.
  • 4. Wystudzone ciasteczka obtoczyć dokładnie w cukrze pudrze.

    Smacznego ;)

Komentarze

Podobne przepisy