Moczone ciasteczka drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Mąkę przesiać i dodać do niej rozpuszczone drożdże, margarynę/masło, jajka i żółtko. Zagnieść ciasto. Włożyć je do płóciennej ściereczki, dobrze zawiązać i włożyć do naczynia z zimną wodą na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
2.Wyciągnąć je z wody i podsypać odrobiną mąki (tak aby się nie kleiło). Ciasto rozwałkować niezbyt cienko (około 0,5 cm), w razie potrzeby podsypać mąką, żeby nie przyklejało się do blatu. Wycinać ciasteczka, najlepiej użyć do tego malutkich foremek. Ułożyć je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
3.Piec w 160°C z termoobiegiem na złoty kolor.
4.Wystudzone ciasteczka obtoczyć dokładnie w cukrze pudrze.
Komentarze