Młoda kapusta po bałkańsku

  • wyświetlono: 733 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Potrawa jest idealna na upały. Przepis pochodzi ze Słowenii.

sbelata
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 50min

Składniki

główka młodej białej kapusty
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżeczka vegety
1/2 łyżeczki tymianku
mała śmietana 18-proc.
kostka rosołowa drobiowa
10 listków bazylii
2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania przepisu:

Młoda kapusta po bałkańsku

  • 1. Czosnek i cebule obieramy. Cebule kroimy w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Kapustę kroimy w paski. Kostkę rozpuszczamy
    w 1/2 szkl. wrzątku. Bazylię myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki.
  • 2. Cebulę podsmażamy ok. 10 minut na rozgrzanej oliwie z dodatkiem vegety.
    Wsypujemy kapustę, wlewamy odrobinę wody i dusimy ok. 20 minut, aż kapusta zmięknie. Następnie dodajemy czosnek i tymianek. Wlewamy bulion i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Dodajemy bazylię, mieszamy.
  • 3. Kapustę wykładamy na talerze. Każdą porcję polewamy schłodzoną śmietaną. Podajemy do mięsa.
PP_06-2011

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiataczosnekmłoda biała kapusta

Komentarze

Podobne przepisy

Mięso mielone po bałkańsku

Dodane przez: monika016

Mięso mielone po bałkańsku

Przedstawiam pomysł na odmienione...

schab po bałkańsku

Dodane przez: klementynka

schab po bałkańsku

Lubimy takie pikantne potrawy....

image-26qu8oc

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Schab po bałkańsku

Ciekawe połączenie dużej ilości...

Młoda kapusta

Dodane przez: Paulina1507

Młoda kapusta

Nie ma to jak sezon na te pyszne...

Młoda kapusta

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Młoda kapusta

Prostu,szybki,tani obiad.Szkoda,że...

image-1tstqu5

Dodane przez: monika016

Pieczone pulpety po bałkańsku

Uwielbiam odkrywać nowe smaki....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE