Gdy przychodzi ciepła wiosna , u mnie w domu prawie co drugi dzień do obiadu jest młoda kapusta ;) Jest fantastycznym dodatkiem do mięsa mielonego , schabu czy kotletów z kurczaka .
1.Kapustę dokładnie myjemy . Tniemy na połowę i szatkujemy . Ja lubię dość duże kawałki , także szatkuję ją dość grubo . Wrzucamy do dużego garnka , zalewamy wodą tak by kapusta cała była w wodzie . Wstawiamy na gaz i gotujemy . Czas gotowania musicie dostosować do własnych upodobań , ja wolę gdy kapusta jest średnio twarda i gotuję ją ok. 45 minut .
Następnie całą kapustę odcedzamy . Ilość kapusty zmniejszyła się o połowę :)
Kapustę ponownie wstawiamy na gaz i dodajemy masło , poszatkowany koperek , sok z cytryny, cukier i przyprawy . Podsmażamy kapustę kilka minut i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy do smaku .
Komentarze