Młoda kapusta

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gdy przychodzi ciepła wiosna , u mnie w domu prawie co drugi dzień do obiadu jest młoda kapusta ;) Jest fantastycznym dodatkiem do mięsa mielonego , schabu czy kotletów z kurczaka .

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty

    pęczek koperku

    1 czubata łyżka masła

    sok z połowy cytryny

    4 łyżeczki cukru

    sól , pieprz

Młoda kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę dokładnie myjemy . Tniemy na połowę i szatkujemy . Ja lubię dość duże kawałki , także szatkuję ją dość grubo . Wrzucamy do dużego garnka , zalewamy wodą tak by kapusta cała była w wodzie . Wstawiamy na gaz i gotujemy . Czas gotowania musicie dostosować do własnych upodobań , ja wolę gdy kapusta jest średnio twarda i gotuję ją ok. 45 minut .

    Następnie całą kapustę odcedzamy . Ilość kapusty zmniejszyła się o połowę :)

    Kapustę ponownie wstawiamy na gaz i dodajemy masło , poszatkowany koperek , sok z cytryny, cukier i przyprawy . Podsmażamy kapustę kilka minut i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy do smaku .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy