Mleczne bułeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dobre z dżemem lub miodkiem ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szkl.mąki tortowej,
    3 dag.drożdży,
    2 żółtka,
    3 łyżki cukru,
    1/3 kostki (8dag.) masła lub masła roślinnego,
    1 szkl.mleka,
    skórka otarta z cytryny,
    szczypta soli,
    tłuszcz do formy.

Mleczne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tłuszcz roztopić i odstawić do przechłodzenia. W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczką cukru, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodać żółtka, pozostały cukier, skórkę z cytryny i sól, mieszamy. Dodać przesianą mąkę. Wyrobić ciasto. Dodać roztopiony, letni tłuszcz, nadal wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na równe porcje. Na posypanej mąką stolnicy formować zgrabne bułeczki. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i odstawić do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem.
  • 4. Wstawić do nagrzanego do 160 st.C piekarnika. Piec ok.30 min. Bułeczki powinny być lekko zrumienione.
  • 5. Podawać z masłem, miodem lub domowym dżemem.

Porady

Wierzch można posypać makiem lub sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy