Mleczne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tłuszcz roztopić i odstawić do przechłodzenia. W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczką cukru, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.Gdy zaczyn podwoi objętość, dodać żółtka, pozostały cukier, skórkę z cytryny i sól, mieszamy. Dodać przesianą mąkę. Wyrobić ciasto. Dodać roztopiony, letni tłuszcz, nadal wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na równe porcje. Na posypanej mąką stolnicy formować zgrabne bułeczki. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i odstawić do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem.
4.Wstawić do nagrzanego do 160 st.C piekarnika. Piec ok.30 min. Bułeczki powinny być lekko zrumienione.
Komentarze