Miodownik

0 (0 ocen)

Ciasto które gości na moim stole bardzo często ponieważ domownicy je uwielbiają.

Składniki:

  • Ciasto: 3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    70 g masła
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    7 łyżek miodu
    Krem:
    2 szklanki mleka
    8 łyżek kaszy manny
    1 szklanka cukru
    kostka margaryny
    polewa czekoladowa

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść podzielić na 5 części, włożyć do lodówki na 10 min. Każdą część ciasta osobno rozwałkować na papierze do pieczenia woskowanym. Ułożyć na blaszce i piec 8-7 min w 200 st. C
    Przygotować mannę. Mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę i mieszać, gotować do zgęstnienia. Wystudzić. Utrzeć margarynę i stopniowo dodawać do niej zimną kaszę. Ucierać aż składniki dobrze się połączą a masa będzie biała. Kruche ciasta przełożyć masą. Rozpuścić polewę i udekorować ciasto.

Komentarze

Podobne przepisy