Mintaj w płatkach owsianych z marchewką

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zwykły mintaj można fajnie i zdrowo zrobić oraz podać. Wystarczy trochę pomysłu i obiad robi się przyjemny dla oka :-)

  • 20 min

Składniki:


  • 1 płat mintaja mrożonego
    2 marchewki duże
    4 ziemniaki
    1 pomidor duży
    ¼ ogórka zielonego
    1 cebula czerwona
    ½ cukinii
    ¼ papryki czerwonej
    Sól
    Pieprz
    5 łyżek płatków owsianych górskich
    1 łyżka masła
    1 cebula biała
    ¼ szklanki mleka
    1 jajko
    olej

Mintaj w płatkach owsianych z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie produktów 1. Ziemniaki i marchewkę obieram, i myję. Ziemniaki wstawiam w osolonej wodzie i gotuję 30 minut. Marchewkę wkładam do innego garnka, wlewam ½ szklanki wody i gotuję około 30 minut. Jak trochę przestygnie marchew kroję na paski sitkiem do jarzyn sałatkowych. Dodaje masło, i trochę soli. Ziemniaki odcedzam z wody, i robię z nich puree. Cebulkę białą szatkuję przesmażam na oliwie na patelni , dodaję mleko i wlewam do ziemniaczków. Dokładnie je mieszam.
  • Panierowanie ryby 2. Mintaja odmrażam, i panieruję najpierw w jajku, potem w płatkach owsianych. Solę, pieprze i smażę na oliwie. Rybę podaje z ziemniakami, marchewką. Talerz dekoruję ogórkiem, papryką czerwoną. Róże robię z pomidora czerwonego i cebuli czerwonej oraz cukinii.

Komentarze

Podobne przepisy