Migdałowy torcik

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealnie nadaje się na różne imprezy okolicznościowe, np. urodziny lub imieniny oraz jest szybki do zrobienia.

  • 50 min

Składniki:

  • 25 dag podłużnych biszkoptów
    słoik dżemu wiśniowego
    15 dag płatków migdałowych
    250g borówek amerykańskich
    Poncz:
    pół szklanki mocnej herbaty z cytryną
    kieliszek wódki
    Krem:
    1,5 szklanki mleka
    budyń śmietankowy
    4 łyżki cukru
    25 dag masła
    3 łyżki cukru pudru

Migdałowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować budyń z mlekiem i cukrem, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
  • 2. Tortownicę wyłożyć 1/2 biszkoptów i nasączyć 1/2 ponczu. 1/2 dżemu wyłożyć na biszkopty, rozsypać 1/2 borówek, rozsmarować 1/2 kremu i rozsypać 1/2 płatków migdałowych. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, nasączyć ponczem, posmarować dżemem, dodać borówki i resztę kremu. Posypać pozostałymi płatkami, udekorować według uznania, ochłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy