migdałowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

jednym słowem obłęd, rozplywa sie w ustach

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    225 g gorzkiej czekolady
    3 łyżki mąki
    175 g masła
    25 g mielonych migdałów
    100 g siekanych migdałów
    100 g brązowego cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żóltka
    piana z 4 białek
    na wierzch:
    250 ml kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    300 g mrożonych wiśni
    1 łyżka cukru
    kilka kropel soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka żelatyny

Migdałowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, dodać czekoladę i cukier, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Mąkę wymieszać z proszkiem i migdałami. Mieszając mikserem na wolnych obrotach dodać mąkę, a następnie po jednym żółtku. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Ostudzić na kratce.
  • 2. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wyłożyć na ciasto. Wiśnie umieścić w rondelku, zasypać cukrem, wlać sok z cytryny i chwilę pogotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody, wlać do wiśni, ugotować jak kisiel. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać. Ostudzić i wyłożyć na ciasto. Przechowywać w lodówce.

Porady

migdaly mozna zastapić orzechami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy