Migdałowiec

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.

ciasto pełne niespodzianek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    ``````````u

    1 i 1/2szkl.mąki
    1 (niepełna)szkl.cukru
    200g.margaryny
    8 żółtek
    6 łyżek mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Beza:
    !~~~~~~~~~~~~
    1 i 1/2 szkl.cukru
    8 białek

    Bita śmietana:
    ~~~~~~~~~~~~~~
    500g..śmietany 30%
    2 op.usztywniacza do śmietany
    cukier puder

    ponadto:
    ~~~~~~~~~~
    2 paczki płatków migdałowych
    3 op.galaretki
    dowolne owoce
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Bita śmietana

Migdałowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • danuta rozmys 1. ciasto-żółtaka utrzeć z margaryną,cukrem i solą.Wlać mleko.Wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę,połączyć.

    Beza-białka ubić na sztywno z cukrem.

    Bita śmietana-śmietanę ubić krótko mikserem,a następnie dodać usztywniacz wymieszany z cukrem.Ubijać jeszcze chwile(do uzyskania gęstej konsystencji).

    Dwie takie same blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasta przełożyć do foremek.Wyłożyć bitą śmietanę i posypać płatkami migdałowymi.Piec w 180st.ok.40min..Galaretki rozpuścić w 5 szklankach gorącej wody.Ostudzony płat ciasta obrócić do góry dnem(tak aby migdały były na spodzie).Wyłożyć owoce,zalać tężejącą galaretka.Posmarować bitą śmietana.Przykryć drugim płatem ciasta ale migdałami na wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować