mielony w wersji wegetariańskiej

0 (0 ocen)

  • 14 godz. 30 min

mielony w wersji wegetariańskiej jest smaczną alternatywa dla klasycznego mielonego ociekającego tłuszczem. Kotlet jest lekkie dzięki pieczeniu oraz bardzo zdrowy ze względy na wykorzystanie roślin strączkowych. Polecam

  • 14 godz. 30 min

Składniki:

  • na 1 kotlet:
    50 g suchychej soji
    łyżka mąki
    pół jajka bądź samo białko
    pietruszka
    ulubione zioła
    sól, pieprz
    dowolny dodatek skrobiowy, warzywa

Mielony w wersji wegetariańskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soję dzień wcześniej opłukujemy,zalewamy wodę i moczymy przez 12h.
  • 2. Rano ponownie opłukujemy soję, do garnka wlewamy czystą wodę, wrzucamy soję i gotujemy ok.2h
  • 3. ugotowana soję blędujemy w blenderze na gładka masę a następnie dodajemy jajko,mąkę,przyprawy i zieleninę. Formujemy kotleta którego wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20min w 180 stopniach(po 10 minutach kotleta przekręcamy na drugą stronę) w tym czasie można ugotować ziemniaki bądź ryż. Podawaj z warzywami

Porady

kotleciki można przygotować z dowolnych nasion strączkowych

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy