Meksykańska salsa na krakersach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo smaczna przekąska

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • SALSA
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    60 dag obranych ze skorki pomidorów z puszki
    1 papryka zielona
    3 łyżki oliwy z oliwek
    10 łyżek koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    35 ml octu winnego z białego wina
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżka bazylii
    pieprz czarny mielony
    krakersy, mogą być okrągłe lub jakie kto woli

Meksykańska salsa na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. Pomidory osączyć z zalewy (sok zachować), paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić z pomidorami w kostkę. Oliwę rozgrzać w rondlu, zeszklić cebule dodać czosnek i smażyć około 2 min, ciągle mieszając. Następnie dodać pomidory, koncentrat i sok pomidorowy oraz pozostałe składniki. Zagotować zmniejszyć ogień i gotować na bardzo małym ogniu około 1 godziny do momentu uzyskania konsystencji gęstej pasty ( mieszać aby się nie przypaliło). Doprawić do smaku solą i cukrem. Gdy trochę przestygnie nakładamy na krakersy i dekorujemy.

Porady

Proponowana salsa to również świetny sos do makaronów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy