Salsa meksykańska to fantastyczny dodatek do mięsa , wędlin lub nachosów . Zimą taki słoiczek nie tylko rozgrzeje , ale przypomni piękne słoneczne dni lata :)
Dla 5 osób
Składniki:
2 duże cebule, posiekane w kostkę
8 dużych papryk, oczyszczonych i posiekanych w małą kostkę (u mnie czerwona, zielona )
Salsa meksykańska na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryczki chili siekamy drobno ( pozbawiamy je pestek). Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W garnku umieszczamy pomidory, papryki. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy chili i czosnek, smażymy kolejną minutę. Zawartość patelni przekładamy do garnka z pomidorami. Dodajemy do niego ocet z czerwonego wina oraz cukier. Całość gotujemy przez około 40-60 minut, aż salsa zgęstnieje i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy słodką paprykę, oregano, mielony kmin rzymski (kumin), pieprz i sól. Salsę przekładamy do suchych i wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20 minut.
2.Przepis pochodzi od : http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/09/salsa-meksykanska-na-zime.html#.Ujvgh9KeNKM
Komentarze