Salsa meksykańska na zimę

4.46 (207 ocen)

  • Dla 5 osób

Salsa meksykańska to fantastyczny dodatek do mięsa , wędlin lub nachosów . Zimą taki słoiczek nie tylko rozgrzeje , ale przypomni piękne słoneczne dni lata :)

  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 2 duże cebule, posiekane w kostkę

    8 dużych papryk, oczyszczonych i posiekanych w małą kostkę (u mnie czerwona, zielona )

    2 papryczki chili

    4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane

    2 kg pomidorów lima

    6 łyźek octu z czerwonego wina

    1 łyżka suszonego oregano

    1 łyżka słodkiej papryki w proszku

    pół łyżeczki czarnego pieprzu

    1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

    2 łyżki cukru

    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.46 (207 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Salsa meksykańska na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • salsa 1. Papryczki chili siekamy drobno ( pozbawiamy je pestek). Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W garnku umieszczamy pomidory, papryki. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy chili i czosnek, smażymy kolejną minutę. Zawartość patelni przekładamy do garnka z pomidorami. Dodajemy do niego ocet z czerwonego wina oraz cukier. Całość gotujemy przez około 40-60 minut, aż salsa zgęstnieje i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy słodką paprykę, oregano, mielony kmin rzymski (kumin), pieprz i sól. Salsę przekładamy do suchych i wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20 minut.
  • 2. Przepis pochodzi od : http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/09/salsa-meksykanska-na-zime.html#.Ujvgh9KeNKM
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Pomidor Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować