Maślankowe placki z figami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Najlepszym dodatkiem do tych placków jest syrop klonowy lub miód. Placki wychodzą puchate i bardzo smaczne. Będą idealne na śniadanie.

  • 20 min

Składniki:

  • • 250g maślanki,
    • 2 jajka,
    • 1 i 1/3 szklanki mąki,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1 łyżeczka sody,
    • 1 cukier wanilinowy (16g),
    • 1 łyżka cukru,
    • 2 łyżki stopionego masła
    • Olej do smażenia

Maślankowe placki z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maślankowe placki z figami 1. Umyte figi kroimy w 0,5cm plastry. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Roztrzepujemy je rózgą kuchenną. Dodajemy maślankę i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, a na sam koniec roztopione masła. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto.
  • Maślankowe placki z figami 2. Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy odrobinę oleju i nakładamy po 1 łyżce ciasta, formujemy okrągłe placki. Na każdym placku układamy plasterek figi. Gdy placki usmażą się na złoto z jednej strony obracamy je i dosmażamy z drugiej strony (krócej niż z pierwszej strony). Placki smażymy na wolnym ogniu.
    Życzę smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy