Marynowane grzyby

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam chodzić do lasu na grzyby. Do domu zawsze przynoszę pełne koszyki. Wszyscy w mojej rodzinie mówią, że jest ze mnie prawdziwy grzybiarz.

Składniki:

  • ● 10-litrowe wiadro świeżych grzybów leśnych
    ● 3 l wody
    ● 1 łyżka soli
    ● kilka ziaren czarnego pieprzu
    ● kilka ziarenek ziela angielskiego
    ● 2-3 liście laurowe
    ● 3-4 szklanki octu 10-proc.
    ● 3-4 cebule

Marynowane grzyby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowane grzyby 1. Grzyby czyścimy, dokładnie
    myjemy, by usunąć wszelkie
    zanieczyszczenia. Większe
    grzyby kroimy na kawałki, małe
    zostawiamy w całości.
  • Marynowane grzyby 2. Grzyby zalewamy wodą
    i zagotowujemy, a następnie
    wodę odlewamy.
  • Marynowane grzyby 3. Odcedzone grzyby zalewamy
    3 litrami wody i dodajemy
    pokrojone w talarki cebule oraz
    pozostałe składniki zalewy
    oprócz octu. Gotujemy, aż grzyby
    będą miękkie. Pod koniec
    dodajemy ocet. Chwilę gotujemy.
    Wkładamy do słoiczków
    i pasteryzujemy 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy