Marynowane grzybki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Grzyby marynowane inaczej, po prostu gotowane w zalewie octowej.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Grzyby leśne
    Zalewa:
    1 szklanka octu 10%
    5 szklanek wody
    1 łyżka cukru
    Listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
    1 duża cebula

Marynowane grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: świeże grzyby oczyścić, opłukać, zalać wodą, dodać 1 łyżkę soli, ugotować, osączyć na durszlaku, duże przekroić.
    Składniki zalewy zagotować, dodać cebulę pokrojoną w plasterki, gotować około 2-3 minut jeszcze. Dodać osączone grzyby, wymieszać, gotować na wolnym ogniu około 5 minut, gorące przekładać do słoików wraz z zalewą, zakręcić, odwrócić do góry dnem.

Porady

1.jako przyprawę można dodać jeszcze ziarna gorczycy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy