Marchewkowy orzechowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto wyraźnie smakuje i pachnie orzechami, jest lekko wilgotne i zdrowe, bo są tu też marchewki :)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
    1/2 szklanki cukru,
    5 jajek,
    7 łyżek powideł śliwkowych,
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
    1/2 szklanki rodzynek,
    1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki,
    1 olejek maślano - waniliowy,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/2 szklanki oleju.
    2 garście czekoladowych płatków (kulek)
    1 łyżka miodu

Marchewkowy orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed i po pieczeniu 1. Na początek ucieramy jajka z cukrem( mikserem), potem dodajemy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy, powidła, olej, olejek, i marchewkę. Jeżeli wszystko dokładnie zostało wymieszane, wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jednak przed wylaniem ciasta, na spód kładziemy czekoladowe płatki, tak żeby przykryły dno.
  • gotowe ciasto 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 st, pieczemy 40 min. Ciasto podajemy z dżemem śliwkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy