Robi się ją dość szybko, najwięcej czasu zajmuje starcie marchewki :) Ciasto jest wilgotne, miękkie, "nadziane" kwaśną śmietaną. Mi może nie zwinęła się idealnie ale następnym razem bardziej się postaram :)
30 min
Składniki:
100 g obranej marchewki
4 jajka
3/4 szklanki cukru
150 g masła
150 g mąki pszennej
2 pełne łyżki płynnego miodu
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka soku z cytryny
Marchewkowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
2.Do jajek dodać cukier, ubić je na puszystą masę (przez ok. 4 minuty). Masło rozpuścić i ostudzić, wlać do jajek. Dodać miód, sok z cytryny, sodę, startą marchewkę i mąkę pszenną, zmiksować.
3.Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia (dołączoną do piekarnika) o wymiarach 33x37 cm. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 , piec ok. 14 min.
4.Gorącą roladę posmarować kwaśną śmietaną, zwinąć w rulon.
Komentarze