Marchewkowa rolada

0 (0 ocen)

  • 30 min

Robi się ją dość szybko, najwięcej czasu zajmuje starcie marchewki :) Ciasto jest wilgotne, miękkie, "nadziane" kwaśną śmietaną. Mi może nie zwinęła się idealnie ale następnym razem bardziej się postaram :)

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g obranej marchewki
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    150 g masła
    150 g mąki pszennej
    2 pełne łyżki płynnego miodu
    1 płaska łyżeczka sody
    1 łyżeczka soku z cytryny

    200 g kwaśnej śmietany 12%

Marchewkowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • 2. Do jajek dodać cukier, ubić je na puszystą masę (przez ok. 4 minuty). Masło rozpuścić i ostudzić, wlać do jajek. Dodać miód, sok z cytryny, sodę, startą marchewkę i mąkę pszenną, zmiksować.
  • 3. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia (dołączoną do piekarnika) o wymiarach 33x37 cm. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 , piec ok. 14 min.
  • 4. Gorącą roladę posmarować kwaśną śmietaną, zwinąć w rulon.

Komentarze

Podobne przepisy