Malinowe muffinki z twarogiem i kruszonką

0 (0 ocen)

Puszyste muffinki nadziane twarogiem i posypane złocistą kruszonką. Prosty przepis na małe co nieco.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    1 szkl mleka
    80 g stopionego masła
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    3/4 szkl cukru
    1,5 szkl mąki pszennej
    100 g malin

    Nadzienie:
    140 g twarogu półtłustego
    1 żółtko
    1 łyżka cukru waniliowego

    Kruszonka:
    60 g zimnego masła
    60 g cukru trzcinowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    120 g mąki pszennej

Malinowe muffinki z twarogiem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami, do uzyskania sypkiej kruszonki. Odstawić do lodówki.
  • 2. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki wymieszać, w innym naczyniu połączyć ze sobą mokre. Obydwie zawartości misek połączyć ze sobą, dodając pokrojone wcześniej na mniejsze części maliny.
  • 3. Nadzienie: Twaróg dokładnie wymieszać z żółtkiem i cukrem waniliowym.
  • 4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć łyżkę ciasta. Na ciasto dać łyżeczkę twarogu i przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posypać kruszonką.



    Muffinki piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 20-25 minut. Upieczone będą pięknie pachnieć- wtedy należy je wyjąć i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego!

Porady

Przepis na ok. 12 sztuk.

Komentarze

Podobne przepisy