Malinowe babeczki sernikowe w gorzkiej czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne mini serniczki o smaku malinowym pokryte chrupiącą gorzką czekoladą.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600 g tłustego białego sera
    200 g rozpuszczonego masła
    szklanka cukru pudru
    20 g cukru z prawdziwą wanilią
    pół łyżeczki kardamonu
    pół szklanki przetartego musu malinowego
    listek żelatyny

    500 g gorzkiej czekolady

    świeże maliny do przybrania

Malinowe babeczki sernikowe w gorzkiej czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • serniczki 1. Ser miksujemy blenderem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i kardamonem.
  • masło 2. Do zmiksowanego sera dodajemy roztopione masło, mus malinowym(w którym rozpuściliśmy żelatynę). Ponownie miksujemy.
  • babeczki 3. Masę serową przekładamy do silikonowych foremek. Wstawiamy do zamrażarki minimum na 3 godziny.
  • babeczki 4. Zamrożone babeczki wyciągamy z silikonowych foremek.
  • czekolada 5. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdą babeczkę wbijamy na długą wykałaczkę i dokładanie zanurzamy w czekoladzie. Babeczki są bardzo zimne, dlatego czekolada od razu na nich tężeje.
  • babeczki 6. Babeczki przekładamy na talerzyki deserowe. Ozdabiamy świeżymi malinami. Babeczki gotowe są do podanie po 15 - 20 minutach, gdy postoją w temperaturze pokojowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy