Ciasto "malinowa chmurka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Składniki na ciasto zagnieść. Schodzić min 1h w lodówce. Wykleić blache wyłożona papierem. Piec 15minut w 180°.
2.2.Galaretki rozpuścić w 800ml wody. Kiedy ostygną dodać maliny(mrożone/świeże). Zaczynajacą teżeć wylewamy na ostudzone ciasto.Schlodzić.
3.3. Serek i śmietanę ubić pod koniec dodać cukier. Wylać na galaretkę. Schłodzić.
4.4. Białka ubić na sztywno dodawać stopniowo cukier na koniec mąkę. Ubijać do uzyskania lśniącej masy. Wylać na blaszkę(o wymiarach jak ciasto) posypać migdałami. Suszuć 1h w 140°. Ostudzoną beze kladziemy na górę ciasta które najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Porady
Do pieczenia i suszenia bezy nie używam termoobiegu. Maliny można zastapić innymi owocami pamiętajac o zmianie smaku galaretki.
Komentarze