Ciasto "Malinowa chmurka"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne połączenie malin ze słodyczą bezy.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto: 4żółtka, 100g masła, 2łyżki cukru pudru, 1łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5szkl mąki.
    Galaretka: 3galaretki malinowe, 500g malin
    Masa:500ml śmietany 30%, 250g serka marscapone, 3 łyżki cukru pudru.
    Beza: 4białka, 1szkl cukru, 2łyżki mąki ziemniaczanej, płatki migdałowe do posypania.

Ciasto "malinowa chmurka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Składniki na ciasto zagnieść. Schodzić min 1h w lodówce. Wykleić blache wyłożona papierem. Piec 15minut w 180°.
  • 2. 2.Galaretki rozpuścić w 800ml wody. Kiedy ostygną dodać maliny(mrożone/świeże). Zaczynajacą teżeć wylewamy na ostudzone ciasto.Schlodzić.
  • 3. 3. Serek i śmietanę ubić pod koniec dodać cukier. Wylać na galaretkę. Schłodzić.
  • 4. 4. Białka ubić na sztywno dodawać stopniowo cukier na koniec mąkę. Ubijać do uzyskania lśniącej masy. Wylać na blaszkę(o wymiarach jak ciasto) posypać migdałami. Suszuć 1h w 140°. Ostudzoną beze kladziemy na górę ciasta które najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

Porady

Do pieczenia i suszenia bezy nie używam termoobiegu. Maliny można zastapić innymi owocami pamiętajac o zmianie smaku galaretki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy