Makaron ze szpinakiem i pieczonym, cytrynowym łososiem

0 (0 ocen)

Bardzo lubię makaron, zwłaszcza w połączeniu ze szpinakiem. Jeśli dodać do tego upieczoną rybę, mamy obiad idealny. Lekki, sycący, zdrowy i smaczny. Używam makaronu pełnoziarnistego, który ma bardziej wyrazisty smak niż zwykły makaron.

Składniki:

  • 200g makaronu
    pęczek świeżego szpinaku
    1 czerwona cebula
    1 ząbek czosnku
    1 filet z łososia
    1/2 cytryny
    olej
    sól, pieprz

Makaron ze szpinakiem i pieczonym, cytrynowym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusimy do wyparowania wody, po czym łączymy z ugotowanym makaronem.
  • 3. Na drobnych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Łososia nacieramy solą, pieprzem i startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 4. Rybę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
  • 5. Na talerzu układamy makaron ze szpinakiem a na to pokrojone kawałki ryby.

Komentarze

Podobne przepisy