Makaron i fasolka w soku pomidorowym

0 (0 ocen)

Lubię tę potrawę, gdyż można ją przygotować szybko nie brudząc zbyt wielu naczyń.

Składniki:

  • - puszka białej fasoli
    - 1/3 opakowania makaronu (świderki, piórka)
    - 2,5 szklanki soku pomidorowego
    - cebula
    - ząbek czosnku
    - olej
    - przyprawy (szczypta cukru, sól, mielone chili, czosnek granulowany, tymianek)

Makaron i fasolka w soku pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną dowolnie cebulę, posiekany ząbek czosnku i oprószamy szczyptą cukru. Smażymy na małym ogniu aż cebula stanie się złota. Dolewamy sok pomidorowy, przyprawiamy (ja lubię dodać sporą ilość mielonego chili, tak żeby piekło u ustach;-). Do soku wrzucamy osączoną fasolę oraz surowy makaron, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem tak by makaron wchłonął sok. Trzeba często doglądać potrawę by nie przypaliła się. Gdy makaron jest miękki sprawdzamy smak dania, ewentualnie doprawiamy, przekładamy na talerze lub do miseczek i zajadamy gorące (wysoka temperatura podkreśla pikantność potrawy :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy