Łopatka pieczona

0 (0 ocen)

Przepis na łopatkę jest w mojej rodzinie od dawna, idealna na kanapki jak i jako danie główne.

Składniki:

  • * 1 kg łopatki bez kości
    * 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    * 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
    * 1/2 łyżeczki soli
    * po 1 łyżeczce: ziół prowansalskich, bazylii i oregano
    * 5 ząbków czosnku
    * 100 ml oleju
    * 3 listki laurowe
    * 3 ziarenka ziela angielskiego

Łopatka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę umyć. Czosnek obrać, pokroić w słupki. Mięso ponacinać ostrym nożem w kilku miejscach, w szparki włożyć kawałki czosnku.
  • 2. Do oleju dodać wszystkie przyprawy i starannie wymieszać. Nasmarować dokładnie mięso. Tak przygotowaną łopatkę zostawić na ok 12 godzin lub na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, nie przykrywać.
  • 3. Piec ok 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Po połowie czasu mięso przewrócić i podlać szklanką wody.

Porady

Jeśli kawałek mięsa jest za duży możemy go przekroić na dwie części.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy