Lody jagodowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne i mocno jagodowe w sumie do masy możecie dodać owoce jakie się wam zamarzą, ja właśnie dodałam borówki :). Lody można zrobić również bez maszynki.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 2 żółtka
    30 g drobnego cukru
    190 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    125 ml śmietanki 36 %
    250 g jagód

Lody jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę najlepiej w dużej szklanej misce, mleko skondensowane podgrzewamy by było trochę ciepłe i mieszamy z masą żółtkową. Masę wstawiamy nad kąpiel wodną i ubijamy do lekkiego zgęstnienia masy około 10 - 15 minut, studzimy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, połowę jagód rozcieramy możemy wszystkie jednak ja lubię trafić w lodach na cały owoc :), mieszamy z masą i wlewamy do maszynki, ucieramy aż ostrze stanie.
    Dla osób bez maszynki masę wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny po tym czasie wyjmujemy i miksujemy chwilkę by rozbić masę, wstawiamy ponownie do zamrażalnika tylko tym razem wyciągamy po godzinie i ponownie miksujemy, ponawiamy ponownie tym razem co 30 minut około 2 razy wtedy lody będą trochę kremowe ;).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy