Lekki torcik z bitą śmietaną i owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Cieszy oko i podniebienie

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA
    1l śmietanki 30 %
    5 śmietan- fixów
    5 łyżek cukru pudru
    PONAD TO
    winogrono
    pomarańcza
    ananas
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    podłużne biszkopty

Lekki torcik z bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec 40 minut w temperaturze 160 st C do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z formy, żeby równo opadło. Gdy ostygnie przeciąć na 3 równe części.
    MASA
    Śmietankę ubić mikserem na sztywno ( nie za mocno, gdyż może zrobić się masło ). Dodać cukier puder i śmietan-fixy. Dobrze wymieszać.
    Pierwszą część ciasta przesmarować bitą śmietaną, na tym ułożyć owoce. Przykryć drugim ciastem. Posmarować bitą śmietaną. Na to położyć ostatnia część ciasta. Górę i boki tortu posmarować pozostałą śmietaną. Boki obłożyć podłużnymi biszkoptami a górę udekorować dowolnie owocami. Schłodzić

Komentarze

Podobne przepisy