Leczo z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

Pyszne treściwe i kolorowe danko:) Leczo można podać do chleba, makaronu, kaszy lub klusek kładzionych czyli na co macie ochotę:))

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    300 g mięsa mielonego wieprzowego
    200 g mrożonego kalafiora
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 żółtej papryki
    1/2 zielonej papryki

    Składniki dodatkowy:

    1 puszka pomidorów

    Składniki robocze:

    1/2 cebuli
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
    1 łyżka domowego smalce
    1 łyżka mąki
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżeczka cukru
    sól,pieprz do smaku
    świeżo mielone płatki chili

Leczo z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalafior poddusić 1. Cebulę pokroić w małą kostkę.
    W rondlu roztopić smalec i zeszklić na nim cebulę.Dodać czosnek i wymieszać. Następnie dodać kalafior i lekko go poddusić.
  • dodać mięso mielone 2. Po około 5-7 minutach dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso się zetnie.
  • dodać papryki 3. W między czasie papryki sprawić i pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać do garnka i dusić aż całość będzie miękka. Ale nie dopuścić do rozgotowania papryki.
  • dodać zbledowane pomidory 4. Do garnka dodać mąkę i dobrze wymieszać. Pomidory zblendować. Wlać do garnka i zagotować. Gotować około 2-4 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz świeżo mielonym chili. Na koniec dosmaczyć octem i cukrem i gotować jeszcze minutę. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy