leczo z fasolą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Aromatyczny i błyskawiczny obiad dla całej rodzinki, fasola sprawia, że obiad jest bardziej sycący i zawiera dodatkowo mnóstwo cennego białka.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 strąki papryki czerwonej
    1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym
    2 średnie cebule
    1 puszka fasoli białej w zalewie
    około 300 gramów kiełbasy (każda się sprawdzi, od chorizo po śląską)
    sól, czarny mielony pieprz, słodka i ostra papryka wg uznania
    2 ząbki czosnku (jeśli ktoś lubi)

Leczo z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę.
    Cebule siekamy.
    Oba warzywa wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy cały czas mieszając do zeszklenia cebuli (jeśli ktoś lubi czosnek przepuszcza go przez praskę i dodaje pod koniec smażenia).
    Potem wlewamy pomidory z sokiem, gotujemy na średnim ogniu do jego zredukowania, około 8 - 10 minut, dopiero teraz solimy i dodajemy inne przyprawy.
    W czasie kiedy papryka się dusi kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, wrzucamy do leczo i mieszamy.

    Na końcu dodajemy osączoną z zalewy fasolę, mieszamy, finalnie doprawiamy i podajemy :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy