Leczo na zimę

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Błyskawiczna potrawa idealnie rozgrzewająca w zimie. Wystarczy podsmażyć kiełbasę lub,mięso ,wlać gotowy słoiczek i gotowe.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg.papryki czerwonej
    1 kg. papryki zielonej
    2 kg pomidorów najlepiej lima
    1 kg. cebuli
    3 łyżki cukru
    1/4 szklanki oleju
    sól 2 płaskie łyżki

Leczo na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć,obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Oczyszczone z pestek i opłukane strąki papryki pokroić w paski , a obraną cebulę w plastry.W rondlu rozgrzać olej ,włożyć cebulę, a gdy się zeszkli dodać pomidory i paprykę.Po 10 minutach gotowania doprawić solą i cukrem,dusić jeszcze chwilę. Gorące leczo nałożyć do wyparzonych słoików i zakręcić. Pasteryzować 30-40 minut w zależności od wielkości słoika .

Porady

Ja zawsze robię z kilku porcji na raz bo wtedy wiem że w zimie mi go nie zabraknie. Uwielbiam to danie.

Komentarze

Podobne przepisy