Łazanki á la po grecku

0 (0 ocen)

  • 50 min

Aromatyczne danie jednogarnkowe. Wspaniale nadaje się na piątkowy, zdrowy obiad. Polecam!

  • 50 min

Składniki:

  • 1 op – 400 gr makaronu świdry pełne ziarno
    500 gr mrożonego szpinaku
    5 ugotowanych na twardo jajek
    1 kostka (250gr) sera feta
    3 duże ząbki czosnku
    1 kopiasta łyżka tartego chrzanu
    1/3 kostki masła
    Sól, pieprz do smaku, wegeta
    olej

Łazanki á la po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka włożyć mrożony szpinak oraz pokrojone w mniejsze kawałki masła. Całość przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości szpinaku. Czosnek obrać z łupin, przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku. Przyprawić solą, pieprzem i wegetą do smaku.
  • 2. Jajka obrać ze skorupek, pokroić razem z kostką sera feta w plasterki, a następnie w drobną kostkę.
  • 3. Makaron ugotować w osolonym wrzątku z odrobiną olejem al. dente. Ugotowany makaron odcedzić. Do makaronu dodać wszystkie składniki – jajka, szpinak oraz fetę. Całość dokładnie wymieszać. Od razu podawać. Danie można mrozić.

Porady

Składniki podane na 4 porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy