Filety śledziowe a`la po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.świeże śledzie kupiłam bez głów, ostrym nożem je wyfiletować, opłukać i w misce posypać kucharkiem i zostawić na 1 godzinę, nadmiar puszczonej wylać
2.do woreczka wsypać mąkę i w tym obsypywać filety, nie sypie sie mąka na około i nie trzeba myć talerza
3.na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej strony i wkładać usmażone do miski, jeśli trzeba to wylać przesmażony olej, wlać świeży i dalej smażyć porcje ryby
4.na czystą patelnię wlać olej, wsypać startą marchewkę na grubszych oczkach, pokrojoną cebulę i przyprawy, podsmażać mieszając z 10 minut na średnim ogniu, wlać wodę, przecier pomidorowy, ocet i gotować z 10 minut na mniejszym ogniu
5.gorący sos wlać na filety do miski i odstawić do wystudzenia, potem do lodówki najlepiej na całą noc
Komentarze