Lazanie po bolońsku

0 (0 ocen)

  • 15 min

Smaczna lazania z aromatem goździków.

  • 15 min

Składniki:

  • 350g płatków lazanii (bez wstępnego gotowania)
    łyżka oliwy
    200g mięsa wołowego
    200g mięsa wieprzowego
    cebula
    marchewka
    2 łodygi selera naciowego
    5 łyżek koncentratu pomidorowego
    6 łyżek startego parmezanu
    1/4 łyżeczki mielonych goździków
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz

Lazanie po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować sos: marchewkę, cebulę, seler naciowy, mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do szerokiego rondla dodać łyżkę oliwy, masę mięsno- warzywną i posypać goździkami. Gdy sos stanie się ciemnozłoty dodawać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podlać wodą i dusić pod przykryciem około 1 godziny. Pod koniec duszenia dodać natkę.
  • 2. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać porcjami lazanie, każdą porcję polewając sosem i posypując parmezanem.
  • 3. Zapiekać w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy