łatwe ślimaczki twarogowe ze słonecznikiem.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Miałam w lodówce twaróg z jednodniowym terminem ważności, więc chciałam go wykorzystać i przypomniało mi się o klasycznym przepisie: mąka + margaryna + twaróg. Oczywiście trochę go ulepszyłam żeby nie było nudno i takie oto ślimaczki mi wyszły.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    250 gramów mąki
    250 gramów margaryny
    250 gramów twarogu półtłustego
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    odrobina ekstraktu waniliowego
    4 łyżki cukru trzcinowego
    4 garście mocno uprażonego słonecznika

Łatwe ślimaczki twarogowe ze słonecznikiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Mąkę, margarynę, twaróg, cukier, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy zagniotłam rękoma i uformowałam kulę. Podzieliłam ją na dwie części i włożyłam na jakieś pół godziny do lodówki.

    Jedną część ciasta rozwałkowałam niezbyt cienko na blacie posypanym mąką. Ciasto posypałam równomiernie dwoma garściami słonecznika i dwoma łyżkami trzcinowego cukru. Wałkiem przejechałam też po słoneczniku, żeby go lekko wgnieść w ciasto i całość zawinęłam w ciasny rulon, który następnie pokroiłam ostrym nożem na około centymetrowe plasterki.

    Ciastka układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piekłam ok. pół godziny w temperaturze 200 stopni, ale zaznaczam, że mój piekarnik piecze wyjątkowo wolno.

    Gdy ciasteczka się studziły upiekłam drugą partię z ciasta, które czekało w lodówce. W sumie wyszło ponad 40 sztuk wcale niemałych ślimaczków.

Porady

http://smacznie-zdrowo-tanio.blogspot.com/2013/06/latwe-slimaczki-twarogowe-ze.html

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy