Lasagne Bolognese

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sycąca i apetyczna

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200g makaronu
    400g mielonego
    4 ząbki czosnku
    2 cebule
    500g pomidorów / puszka
    300g sera
    oregano, tymianek, bazylia
    Sos beszamelowy : 2 łyżki masła
    2 łyżki mąki, 500mlmleka, gałka muszkatołowa.

Lasagne bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron podgotować (ok 5 minut). Cebulę i czosnek pokroić i przesmażyć, dodać mięso, aż zmieni kolor. Dodać pomidory i przyprawić ziołami.
  • 2. Masło rozpuścić na małym ogniu, odać mąkę, mleko i gotować do zgęstnienia. Przyprawić gałką muszkatołową.
  • 3. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą lub innym tłuszczem. Ułożyć makaron, ser, sos bolognese, sos beszamelowy, ser makaron i tak dalej do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to sos beszamelowy i ser. Piec około 40 minut w 190 stopniach

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy