Lasagne

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przyjemność sprawia mi widok błyskawicznie znikającej z talerzy lasagne. Uwielbia ją mąż i znajomi.

Składniki:

  • ● 1 słoik kompotu z wiśni
    ● 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● skórka starta z 1 cytryny
    ● 15 dag cukru
    ● 3 jajka
    ● 5 łyżek masła
    ● 5 łyżek mleka
    ● szczypta soli
    ● 1/2 kg mielonego twarogu
    ● 25 dag kwaśnej śmietany
    ● 9 płatów lasagne
    ● cukier puder

Lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie osączamy. 8 łyżek kompotu mieszamy z mąką,
    resztę gotujemy z 3 łyżkami cukru i skórką z cytryny.
    Zagęszczamy rozrobioną mąką, dodajemy wiśnie i studzimy.
    Masło ucieramy z resztą cukru i solą. Ucierając,
    dodajemy żółtka, twaróg, mleko i śmietanę. Białka ubijamy
    na sztywno i mieszając, porcjami wkładamy do masy.
  • 2. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy 4 łyżkami
    masy twarogowej. Przykrywamy 3 płatami lasagne. Wykładamy
    1/2 masy twarogowej,
    a na niej 1/2 masy
    wiśniowej. Przykrywamy
    3 płatami lasagne. Ponownie
    wykładamy obie masy
    i pozostałe lasagne. Pieczemy
    50 minut w 200 °C.
    Po ostudzeniu posypujemy
    cukrem pudrem.

Notka redakcyjna

PPK_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy