1.Wiśnie osączamy. 8 łyżek kompotu mieszamy z mąką,
resztę gotujemy z 3 łyżkami cukru i skórką z cytryny.
Zagęszczamy rozrobioną mąką, dodajemy wiśnie i studzimy.
Masło ucieramy z resztą cukru i solą. Ucierając,
dodajemy żółtka, twaróg, mleko i śmietanę. Białka ubijamy
na sztywno i mieszając, porcjami wkładamy do masy.
2.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy 4 łyżkami
masy twarogowej. Przykrywamy 3 płatami lasagne. Wykładamy
1/2 masy twarogowej,
a na niej 1/2 masy
wiśniowej. Przykrywamy
3 płatami lasagne. Ponownie
wykładamy obie masy
i pozostałe lasagne. Pieczemy
50 minut w 200 °C.
Po ostudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.
Komentarze