Zupa kurkowa po tajsku

0 (0 ocen)

Piękny żółty kolor i mocny, orientalny smak- to co lubię.

Składniki:

  • 200 g oczyszczonych kurek
    2 skrzydełka drobiowe
    5 sporych ziemniaków
    2 marchewki
    2 litry wody
    Pietruszka
    pół cebuli
    zaprawka:
    2 łyżki maki
    3 łyżki śmietany
    3 łyżki sosu sojowego
    po pół łyżeczki :otartego imbiru, kurkumy, curry,
    sól, pieprz

Zupa kurkowa po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki zalewamy wodą, dodajemy umyty drób, gotujemy ok 20 minut.
  • 2. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy, koimy drobno, dodajemy do garnka. Cebule oczyszczamy, podpalamy na palniku, wrzucamy do zupy. Całość gotujemy kwadrans.
  • 3. Mąkę mieszamy ze śmietaną i odrobiną wody. Dodajemy wszystkie przyprawy i sos sojowy miksujemy na gładką masę. Zaprawiamy zupę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy