Kurczak z grzybami w czerwonym winie

0 (0 ocen)

  • 10 min

Chwila rozkoszy dla podniebienia.

  • 10 min

Składniki:

  • Kurczak: około 8 udek + 4 pałki,
    przyprawy, mąka, masło do smażenia,
    1/2 kg grzybów leśnych,
    4 ząbki czosnku,
    300-400 dkg boczku (może być wędzony surowy lub parzony),
    1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina,
    200 ml śmietanki,
    tymianek, pieprz, sól.

Kurczak z grzybami w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki kurczaka natrzeć ulubionymi przyprawami obtoczyć w mące i chwilę podsmażyć na patelni. Następnie przełożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Grzyby obgotować, pokroić na drobniejsze kawałki i na tej samej patelni na której był smażony kurczak smażyć grzyby razem ze startym lub posiekanym czosnkiem, można doprawić pieprzem i solą.
    Boczek pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na drugiej patelni, następnie przełożyć boczek do grzybów (bez tłuszczu) i razem chwilę posmażyć.

  • 3. Dolać wino i po kilku minutach smażenia dolać śmietanę. Podsmażyć jeszczę chwilkę, dosypać tymianek i całość przełożyć do naczynia żaroodpornego z kurczakiem.
  • 4. Całość piec w piekarniku w 200 stopniach przez około 40 minut pod przykryciem, a następnie 35 minut bez przykrycia.
    Smacznego.

Porady

Podawać z ziemniaczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy