Kurczak z grzybami w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawałki kurczaka natrzeć ulubionymi przyprawami obtoczyć w mące i chwilę podsmażyć na patelni. Następnie przełożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego.
2.Grzyby obgotować, pokroić na drobniejsze kawałki i na tej samej patelni na której był smażony kurczak smażyć grzyby razem ze startym lub posiekanym czosnkiem, można doprawić pieprzem i solą.
Boczek pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na drugiej patelni, następnie przełożyć boczek do grzybów (bez tłuszczu) i razem chwilę posmażyć.
3.Dolać wino i po kilku minutach smażenia dolać śmietanę. Podsmażyć jeszczę chwilkę, dosypać tymianek i całość przełożyć do naczynia żaroodpornego z kurczakiem.
4.Całość piec w piekarniku w 200 stopniach przez około 40 minut pod przykryciem, a następnie 35 minut bez przykrycia.
Smacznego.
Komentarze