Kurczak w winie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Aromatyczny i delikatny. W sam raz dla gości.

Składniki:

  • ● ok.1,5 kg kurczaka
    ● 12,5 dag suszonych śliwek
    ● 2 łyżeczki cukru pudru
    ● mąka
    ● oliwa
    ● 10 dag masła
    ● 1 czerwona papryka
    ● 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
    ● 1/2 szkl. bulionu
    ● cebula
    ● łyżka rozmarynu
    ● skórka z 1 cytryny
    ● 2 gruszki
    ● sól

Kurczak w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki moczymy przez noc.
    Gotujemy z cukrem pudrem.
  • 2. Porcje kurczaka panierujemy
    w mące z solą i smażymy
    na maśle z oliwą. Na tym tłuszczu
    dusimy paski papryki.
  • 3. Dwie łyżki mąki mieszamy
    z winem i bulionem, gotujemy.
    Dodajemy wywar ze śliwek,
    sól, rozmaryn, cebulę, skórkę
    z cytryny i gruszki. Gotujemy
    3 min. Wkładamy mięso, śliwki
    i dusimy do miękkości. Wyjmujemy
    cebulę i skórkę.
    PP1208s2227_

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Komentarze

Podobne przepisy