Kurczak w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pomysł na prosty i smaczny obiad. To danie nie może nie wyjść :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 średni kurczak lub 4 udka
    50 dag pieczarek
    2 cebule
    3/4 szklanki śmietany
    garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, koper)
    2 łyżki mąki pszennej
    sok z cytryny
    olej
    przyprawa warzywna
    pieprz

Kurczak w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą i odstawić do lodówki na około godzinę. Obtoczyć w mące i zrumienić na patelni. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Pieczarki obrać i poszatkować, następnie skropić sokiem z cytryny i dodać do cebuli. Dusić do miękkości. Dodać obrumienionego kurczaka, podlać 1/2 szklanki wody z dodatkiem przyprawy warzywnej i dusić pod przykryciem do miękkości. Wyjąć kawałki mięsa. Śmietanę dodać do sosu i podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia, do momentu gdy sos zgęstnieje. Porcję kurczaka wyjąć na talerze, polać sosem pieczarkowym i obficie posypać posiekaną zieleniną. Najlepiej podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną lub pęczakiem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy