Cudownie chrupiąca i aromatyczna skórka z zewnątrz i bardzo soczyste mięsko w środku
1 godz. 30 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
- kurczak w całości
- pół butelki z piwem jasnym
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, przyprawa do kurczaka klasyczna i pikantna
Kurczak pieczony na butelce chrupiąca skórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka oczyścić i osuszyć. Do miseczki wsypać sól, pieprz, paprykę słodką, przyprawę do kurczaka pikantną i klasyczną, czosnek granulowany i dokładnie wymieszać, natrzeć kurczaka i odstawić na kilka godzin lub całą noc.
Butelkę z jasnym piwem umyć, pozbawić etykiet. Odlać pół butelki piwa i nałożyć na nią kurczaka. Kurczaka można skropić olejem. Piec w temperaturze 170°C góra-dół i góra-dół z termoobiegiem na przemian przez ok. 1-1,5godz (w zależności od wagi kurczaka).
Komentarze