Kurczak pieczony na butelce chrupiąca skórka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Cudownie chrupiąca i aromatyczna skórka z zewnątrz i bardzo soczyste mięsko w środku

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kurczak w całości
    - pół butelki z piwem jasnym
    - przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, przyprawa do kurczaka klasyczna i pikantna

Kurczak pieczony na butelce chrupiąca skórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Kurczaka oczyścić i osuszyć. Do miseczki wsypać sól, pieprz, paprykę słodką, przyprawę do kurczaka pikantną i klasyczną, czosnek granulowany i dokładnie wymieszać, natrzeć kurczaka i odstawić na kilka godzin lub całą noc.
    Butelkę z jasnym piwem umyć, pozbawić etykiet. Odlać pół butelki piwa i nałożyć na nią kurczaka. Kurczaka można skropić olejem. Piec w temperaturze 170°C góra-dół i góra-dół z termoobiegiem na przemian przez ok. 1-1,5godz (w zależności od wagi kurczaka).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy