Kurczak panierowany po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Węgierski sposób na udka kurczaka . Można użyć dodatkowo ulubionych przypraw

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • 6 udek kurczaka
    2 jajka
    mąka
    bułka tarta
    25 dag smalcu
    sól

Kurczak panierowany po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W każde udko wsunąłem palec tuż przy kości i w powstały otwór wtarłem sól. Wstawiłem do lodówki na ponad 3 godziny , im dłużej tym lepiej się wchłonie. Tak posolony węgierskim sposobem kurczak różni się od tego polskiego , solonego tylko z wierzchu.
    Po wyjęciu obtoczyłem w mące , jajku i bułce tartej. Przyklepałem panierkę aby bardziej przylegała do mięsa . Smażyłem na smalcu przez 25 minut (jeśli mamy duże udka ,to troszkę dłużej smażymy) na średnim ogniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy