Kurczak duszony ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Potrawa o cudownym smaku, przypadła do gustu wszystkim domownikom. Spróbujcie.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
    20 dkg suszonych śliwek
    szklanka czerwonego wina
    pól łyżki imbiru
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz

Kurczak duszony ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • W trakcie duszenia 1. Śliwki namoczyć w winie.
    Ćwiartki podzielić na pól, natrzeć solą i pieprzem. podsmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do garnka i podlać wodą. Dodać imbir, przyprawy i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
    W trakcie duszenia dodać namoczone śliwki razem z winem. Dusić do miękkości.
    Podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem.
    Pycha

Porady

Gdyby sos był za rzadki można go zagęścić śmietaną lub ja używam mielonego lnu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy