Kurczak duszony

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo delikatny i soczysty.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
    2 duże cebule
    sól, pieprz
    czosnek granulowany
    majeranek
    papryka słodka w proszku (cała saszetka)
    olej

Kurczak duszony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy i obsypujemy przyprawami ze wszystkich stron.
  • 2. Na dno brytfanki wlewamy trochę oleju i rozgrzewamy go. Na gorący olej wrzucamy kurczaka i zrumieniamy go z obu stron.
  • 3. Gdy kurczak dobrze się zrumieni, podlewamy go wodą do ok. połowy wysokości i wrzucamy 2 duże cebule pokrojone na ćwiartki. Wsypujemy także pozostałą słodką paprykę.
  • 4. Tak przygotowanego kurczaka dusimy ok. 1,5 godziny, co pół godziny przewracając go na 2 stronę. Cebula powinna się całkowicie rozgotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy