Kurczak duszony z jabłkami

4.5 (155 ocen)

  • 25 min

Te aromatyczne kawałki piersi kurczaka duszone w jabłkach i rodzynkach to przepis pochodzący z kuchni amerykańskiej, a dokładnie kolumbijskiej. Będą smakować wszystkim tym, którzy uwielbiają słone smaki przełamane odrobiną słodyczy.

  • 25 min

Składniki:

  • *podwójna pierś kurczaka, podzielona na części
    *1 mała cebula, posiekana
    *1/2 małej czerwonej cebuli, posiekana
    *1 marchew, pokrojona w kostkę
    *1 jabłko, posiekane w kostkę - bez gniazda nasiennego
    *1 ząbek czosnku, posiekany
    *1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
    *2 garście mieszanki różnych rodzynek lub rodzynek królewskich
    *natka pietruszki, posiekana
    *1/4 szklanki śmietany Rama
    *2 łyżki mąki ziemniaczanej
    *1 płaska łyżeczka cynamonu
    *sól
    *pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z kurczaka

Kurczak duszony z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Filety lekko rozbić tłuczkiem. Łyżkę oliwy wymieszać z cynamonem, solą, pieprzem. Mięso wymieszać z marynatą, a następnie panierować w mące. Na patelni obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Następnie dodać marchew, cebulę, czosnek oraz łodygę selera - wymieszać. Po 3 minutach smażenia i mieszania dodać jabłko oraz odsączone rodzynki. Całość przykryć na 5 minut pokrywką i dusić do miękkości.
  • 2. Na patelnię wlać śmietanę i gotować przez 1 minutę, aż sos zacznie bulgotać. Należy go doprawić do smaku, jeśli nasze podniebienie tego wymaga. Danie udekorować natką pietruszki i podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować