Kulebiaczki z leczo

0 (0 ocen)

Leczo otulone ciastem francuskim smakuje wybornie

Składniki:

  • ok.300 g ciasta francuskiego
    1 białko do smarowania

    Leczo:
    120 g dyni hokkaido
    1/3 papryki czerwonej
    1/3 papryki zielonej
    1/3 papryki żółtej
    2 pomidory
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    szczypta ostrej papryki
    majeranek
    pieprz
    sól
    olej do smażenia

Kulebiaczki z leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Dynię oczyścić i obrać. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
  • Leczo 2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju wrzucić dynię i mieszając obsmażyć, następnie dodać cebulę i pozostałe warzywa, na koniec czosnek. Doprawić do smaku i dodać koncentrat pomidorowy. Chwilę razem przesmażyć. Warzywa nie muszą być miękkie.
  • Na cieście 3. Ciasto cienko rozwałkować i przeciąć na dwa prostokąty. Na obydwa wyłożyć farsz i zlepić. Położyć zlepieniem do dołu.
  • Kulebiaczki 4. Ostrym nożem zrobić małe nacięcia i przeciąć na cztery małe kulebiaczki. Posmarować roztrzepanym białkiem i piec 20 min. w temp. 200 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy